Vælg en side

Test din form med en makspulstest

At finde makspuls er hårdt! Det kræver at du er mentalt indstillet på opgaven, og at du har friske ben.

I forbindelse med at du følger et personligt løbeprogram ved RunningNow eller køber et løbeprogram i shoppen, kan der fra tid til anden være brug for, at du får taget en makspulstest og målt din hvilepuls. Herunder kan du se en beskrivelse af, hvordan du selv kan udføre testen. Du kan også alliere dig med en af vores løbetrænere, så du har en til at presse dig lidt.

Er det noget som du selv giver dig i kast med, kan det være en rigtig god ide at “medbringe” en ven eller veninde på fx cykel. En, der kan komme med lidt opmuntrende ord og et skulderklap, når det spidser til. Du kan også lade denne person holde uret og dermed holde øje med puls og tempo.

 

Sådan udfører du en makspulstest

Opvarmning:
Løb 2-3 kilometer (10-15 min) i roligt tempo /luntetrav. Lav evt. et par korte stigningsløb (accelerér op i fart) til sidst i opvarmningen.

Opmåling af rute:
Mål en flad 1500 meter rute op, som ender ved bunden af en stejl bakke. Har du ikke GPS i dit løbeur, kan du fx benytte iform ruteplanner.

Selve makspulstesten:
Start uret og løb de 1500 meter hen til bunden af en stejl bakke, så hurtigt som overhovedet muligt. Pas en smule på farten de første par hundrede meter, så du ikke ”går kold” længere fremme. Vær samtidig opmærksom på, at 1500 meter ikke er vildt langt, så der skal ikke fedtspilles alt for meget.

Efter de 1500 meter rammer du bunden af en stejl bakke. Jo mere stejl desto bedre. På dette tidspunkt skal du være maks presset. Makspulstest er bare tænderskærende hårdt, og sådan skal det være. Alligevel begynder du at sprinte alt, hvad du overhovedet kan op ad bakken, til dine ben ikke kan bære dig én meter mere.

Du stopper og noterer dig pulsen. Dette er din makspuls.

Makspuls kan sjældent nås på en flad strækning, hvorfor bakken indgår i testen. Bakken giver pulsen det sidste nyk op.

Afjogning:

Afjog evt. 1-2 kilometer i meget roligt løb.

Sådan finder du din hvilepuls

Er du lidt ”nørdet”, sover du med pulsrem på, og tjekker pulsen, lige når du vågner, og inden du løfter benene ud af sengen. Dette giver det mest præcise resultat.

Mindre kan fint gøre det. Tjek fx. bare pulsen en dag, hvor du har ligget 15-20 minutter på sofaen og føler dig godt afslappet. Tæl dine pulsslag i 60 sek. og notér.

Runningnow videnscenter
gratis-proevetime-runningnow

Var denne side nyttig?

    Tilmeld dig RunningNows nyhedsbrev og få:

  • Besked, når der er nye spændende emner/artikler i vores videnscenter
  • Gode rabatter i webshoppen.

Find holdtræning

Tryk på kortet og få en oversigt over vores afdelinger. Under de enkelte afdelinger kan du læse mere
om holdtyper, tidspunkter m.m.

afdelinger i RunningNow - kortvisning

START: Vælg målsætning
Varighed af forløb
Træningspas pr. uge
Km pr. uge i din træning
Intervaltræning

Varighed af forløb
Træningspas pr. uge
Km pr. uge i din træning
Intervaltræning

Copy link
RunningNow
M