Hvad er løberknæ
Løberknæ er en ret almindelig tilstand blandt løbere
Især hos langdistanceløbere
lange distancer er den hyppigste årsag til udvendig knæsmerte. Der er tale om en inflammation på ydersiden af knæet.
Hver gang knæet bøjes eller strækkes, glider det kraftige senebånd (tractus iliotibialis/IT-båndet), der løber udvendigt på benet fra hoften til skinnebenet, hen over ydersiden af lårbensknoglen lige over knæet.
Skaden opstår, når gnidningen mellem IT-båndet og lårbensknoglen bliver for hård eller for hyppig i forhold til, hvad vævet kan holde til, hvilket medfører vævsirritation/inflammation i senebåndet eller den underliggende slimsæk.
Se også 2 gode videoer med træningsøvelser nederst på denne side.
Årsag
Generelt skyldes løberknæ gentagne ensformige bevægelser i knæleddet. Tilstanden er altså en overbelastningsrelateret skade, men også andre ting kan spille ind i forhold til udviklingen af et vævsirritation mellem senebåndet og lårbensknoglen.
Særligt løb på skråt underlag, stramt IT-bånd, pronationsstilling i foden samt hjulben udgør en øget risiko, idet dette medfører større træk på IT-båndet og dermed også større gnidning mod lårbensknoglen.
Symptomer
Smerter på ydersiden af knæet er et klassisk tegn på løberknæ. Til at begynde med kan smerterne være diffuse og vanskelige at placere, men efter nogen tid bliver de skarpere og mere afgrænset til det knoglede udspring på ydersiden af knæet. Smerterne forværres ved tryk og udspænding af IT-båndet samt ved løb.
Ofte er der smerter i starten af en løbetur, hvorefter det bliver bedre efterhånden som man bliver varm, for så at returnere mod slutningen igen.
Behandling
Behandlingen omfatter aflastning, udspænding af IT-båndet samt genoptræning. I forhold til løberknæ er der stor fokus på at styrke gluteus medius musklen, som er den mellemste ballemuskel. Genoptræning til løb skal startes forsigtigt og belastningen øges over en periode.
Desuden er det afgørende, at der er gode stødabsorberende såler i løbeskoene samt at uhensigtsmæssig fodstilling korrigeres, hvis dette er tilfældet. Ved manglende fremgang kan der suppleres medicinsk med gigtpiller og ved sværere tilfælde med injektion af binyrebarkhormon.
Prognose
Udsigterne er som ved andre skader meget individuel. Men med behandling og aktiv hvile kan man typisk vende tilbage til normal løbetræning efter 1-3 måneder. Omlægning af træningsprogram og justering af løbesko er vigtige elementer i forhold til at undgå forværring.
Video træningsøvelser
Herunder finder du 2 gode træningsøvelser til løberknæ, som du kan lave, hvis du har fået et løberknæ, eller du kan bruge øvelserne som forebyggende træning: