Vælg en side

Hvad er skinnebensbetændelse?

Ømme skinneben er ikke et sjældent fænomen blandt løbere

Irretation ved skinnebenets inder- og yderside

Fordi der på skinnebenets inder- og yderside sidder muskler, som styrer foden under løb. Som betegnelsen antyder, er der tale om irritation omkring skinnebenet, hvor musklerne hæfter.

Man er mere sårbar for at udvikle skinnebensbetændelse, hvis man har fejlstilling af fødder eller knæ f.eks. pronation eller kalveknæ. Tilstanden er den mest hyppige kroniske belastningsskade hos idrætsudøvere – især blandt løbere.

Se også en god video med træningsøvelser nederst på denne side.

Årsag 

Skinnebensbetændelse er en overbelastningsbetinget inflammation, som kan opstå ved gentagne, ensformige belastninger og aktiviteter med mange landinger.

Hvis man som løber intensiverer træningsmængden for hurtigt, kan knoglehinden, som musklerne udspringer fra, blive betændt, hvilket medfører smerter i skinnebenet under eller efter løb.

Smerterne opstår pga. betændelse, arvævsdannelse og fortykkelse af hinden rundt om musklen, hvilket resulterer i, at der bliver for lidt plads til muskulaturen i underbenet.

Symptomer

Et klassisk tegn på skinnebensbetændelser er smerter, når man begynder at løbe, hvorefter de aftager, når man er varm efter 15-20 min. for blot at vende tilbage efter løbeturen. Efterhånden intensiveres smerterne og grænsen for, hvor stor en belastning man kan tåle, mindskes. Derudover er der smerter ved tryk på skinnebenskanten, og indimellem kan man mærke uregelmæssige ømme knuder langs kanten af skinnebenet.

Ved indvendig skinnebensbetændelse gør det desuden ondt, når man strækker foden mod modstand og ved udvendig skinnebensbetændelse forværres smerten, når man bøjer fod op mod modstand.

Behandling 

Behandlingens formål er at dæmpe inflammationen, lindre akutte smerter og forebygge, at nye gener opstår. I første omgang består behandlingen af aflastning, udspænding og langsom genoptræning. Først og fremmest skal træningsmængden altså reduceres og indimellem er pause nødvendig. Skyldes skaden pronation kan indlægssåler anbefales, og generelt er det afgørende at bruge stabile sko med gode stødabsorberende såler. Sker der ingen fremgang kan der evt. i samråd med læge suppleres medicinsk med gigtpiller eller binyrebarkhormon.

Prognose

De fleste slipper af med skaden igen ved at hvile og omlægge træningen. Men skinnebensbetændelse har en tendens til at vende tilbage, hvilket man kan være nødt til at tage hensyn til i et godt stykke tid. Prognosen er generelt god, hvis man lytter til smerterne og trapper ned på løbemængden. I modsatte tilfælde er der risiko for kroniske gener.

Video træningsøvelser

Herunder finder du en gode træningsøvelser til skinnebensbetændelse, som du kan lave, hvis du har fået et skinnebensbetændelse, eller du kan bruge øvelserne som forebyggende træning:

Find holdtræning

Tryk på kortet og få en oversigt over vores afdelinger. Under de enkelte afdelinger kan du læse mere
om holdtyper, tidspunkter m.m.

afdelinger i RunningNow - kortvisning

START: Vælg målsætning
Varighed af forløb
Træningspas pr. uge
Km pr. uge i din træning
Intervaltræning

Varighed af forløb
Træningspas pr. uge
Km pr. uge i din træning
Intervaltræning

Copy link
RunningNow
M