Hvad er svangsenebetændelse?
Svangsenebetændelse kaldes også for hælspore
Hvad er svangsenebetændelse?
På undersiden af foden sidder en bindevævsplade – svangsenen/plantarfascien, der udspringer fra forkanten af hælbenet og spreder sig som en vifte frem til tæerne.
Svangsenebetændelse er en irritationstilstand i svangsenens hæfte på hælbenet, hvilket kan medføre forkalkning af senens hæfte på knoglen.
Senen bliver derved mere stiv end normalt, og der opstår lettere små smertefulde bristninger inde i senen ved aktivitet. Svangsenebetændelse er nok den hyppigste årsag til smerter under hælen.
Se også 2 gode videoer med træningsøvelser nederst på denne side.
Årsag
Tilstanden opstår ved gentagne overbelastninger i form af løb og afsæt og langt de fleste tilfælde skyldes overbelastning af plantarfasciens fæste i hælbenet.
Man kan udvikle svangsenebetændelse, hvis man står længe på hårdt underlag og ved idræt, der omfatter mange hop.
Afvigende fodstilling som f.eks. hulfod eller platfod kan ligeledes udgøre en øget risiko.
Gigtsygdomme som bl.a. Mb. Bechterew er ligeledes disponerende faktorer.
Symptomer
Svangsenebetændelse udvikler sig gradvist og kommer ofte til udtryk som tiltagende ømhed umiddelbart foran hælens trædepude og lidt ind mod indersiden af foden. Ømheden udløses typisk ved gang eller løb, når man træder ned på foden. Efterhånden kan smerterne også være til stede i hvile, for det meste som morgenstivhed og –smerter.
Når foden er kommet i gang og blevet opvarmet, kan smerten aftage igen. Af og til stråler smerterne fremad og kan omfatte det meste af fodens underside. Tit gør det også ondt, når man trykker på området under hælknoglen. Det er en god ide at afhjælpe smerter under hælen ved belastning forholdsvis hurtigt, ellers kan tilstanden være svær at komme af med.
Behandling
Da svangsenen er en funktionel forlængelse af achillessenen, ligner genoptræningen langt hen ad vejen den, der gør sig gældende for achillessenen. Specielt rettes der fokus mod langsom, tung styrketræning især i den eccentriske fase, hvor musklen aktiveres samtidig med den udspændes.
Derudover kan udstrækning af bindevævspladen være effektiv. Når løbetræningen genoptages, skal det ske langsomt og gradvist, og det er naturligvis nødvendigt at fodtøjet er i orden dvs. gode løbesko med stødabsorberende hæl. Man kan desuden aflaste svangsenen ved at gå i sko med svangstøtte.
Forekommer der ingen fremgang trods langsom genoptræning kan medicinsk behandling med gigtpiller overvejes eller injektion med binyrebarkhormon forsøges.
Prognose
Reagerer man hurtigt på de indledende symptomerne og sørger for at aflaste hælen fra den smerteudløsende aktivitet, vil svangsenebetændelse ofte forsvinde efter kort tid. Overhører man signalerne, og specielt hvis der er fundet fortykkelse af senen ved ultralydsscanning, må man påregne et genoptræningsforløb over flere måneder.
Video træningsøvelser
Herunder finder du 2 gode træningsøvelser til svangsenebetændelse, som du kan lave, hvis du har fået et svangsenebetændelse, eller du kan bruge øvelserne som forebyggende træning: