Vælg en side

Trail løb

Er du en af de mange, der har hørt om trail løb og tænker: det lyder helt vildt fedt! – men ikke helt ved, hvordan du skal gribe det an og komme i gang? Så læs med her​

Hvad er trail løb?

Skov, mark, eng, strand, bakker, bjerge, over træstammer og gennem moser.
Dette er blot et udsnit af trailløberens foretrukne løbeunderlag. Med andre ord; et underlag, som er alt andet end plan asfalt. Og et underlag, som tager dig ud på eventyr. For det er i bund og grund dét, trail løb handler om; eventyr og leg. Det legende og afvekslende element ses, når løberen er nødt til at glemme alt om kilometertider og distance og i stedet koncentrere sig om at sætte fødderne rigtigt, forcere en bæk eller forsøge at holde kadencen op og ned ad stejle stier.

Fokus på den gode oplevelse

Det er vigtigt at sætte ambitionsniveauet ned. Du vil ret hurtigt erfare, at det ikke giver mening at sammenligne dine kilometertider og personlige rekorder fra landevejen, med tiderne du kan løbe i eksempelvis skoven. Det er en hel del hårdere – og mere teknisk – at løbe i skov, sand og bakker og derfor vil du højst sandsynligt opleve, at du er nødt til at skrue ned for løbehastigheden.
Til en start kan det være en ide at løbe på tid. Sæt dig eksempelvis for at løbe i en halv time og se så, hvor dine fødder bærer dig hen. Intensiteten skal nok komme, når først du har vænnet dig til den nye løbeform.

Booster konditionen og styrker kroppen

Trail løb er meget afvekslende og giver ikke den samme monotome form for belastning på din krop, som almindeligt landevejsløb gør. Trail løb kræver derimod gode stærke muskler for bl.a. at kunne holde balancen og for korrekt placering af fødder, knæ og hofter.
Når først du har styrken og teknikken, vil du typisk opleve færre overbelastningsskader.

Skovbund, rødder, skrænter, mudder og bakker vil stort set hele tiden stille krav til din kondition og styrke. Du kan ikke undgå at få pulsen banket op med de konstante skift i tempo, når du løber op og ned i terrænet. Samtidig er du nødt til at spænde godt op i ryg og mave, især når går turen opad bakke. Det samme gælder haser, baller og lægge for at få et kraftigt afsæt. På den måde styrkes hele kroppen, mens du løber.

Udstyr – hvad har jeg brug for?

Måske har du set en trailløber i hurtige special sko, tætsiddende kompressionsløbetøj, med væskebælte eller rygsække fyldt med vand og energi til turen – og følt dig en smule skræmt. Keep it simple – alt dette er slet ikke nødvendigt for at komme i gang med at løbe trail. Du kan sagtens klare dig med dit almindelige løbetøj og dine gode gamle løbesko. Bliver du bidt af trail løb, kan du altid købe dig et par trailsko, som, rigtigt nok på sigt, vil gøre dine løbeture endnu sjovere, når skoven er mudret, og underlaget bliver teknisk.

Hvor kan jeg løbe trail?

Hvis ikke du kender nogen, der dyrker trail løb, og som kan give dig gode fifs, bugner internettet med forslag. På eksempelvis udinaturen.dk kan du finde forslag til ruter i dit nærområde. I mange skove er der etableret mountainbikespor, som kan være fede at løbe på. Vælger du en af disse MTB-spor, skal du dog være opmærksom på mountainbikerne og vise hensyn.

Dansk Orienterings-forbund har opsat O-løbs poster i mange skove rundt om i landet. Det tilfører et ekstra element til trailløb, og sætter de små grå hjerneceller på arbejde. På findveji.dk kan du finde kort med poster.

Det kan være en god ide at medbringe en mobiltelefon, hvis ikke du er kendt i området – det kan jo ske, at man farer vild.

Trail – teknik

Se op

Mange, især nye, trailløbere har en tendens til at løbe og kigge ned i jorden – ofte i frygt for at falde over rødder, sten eller andre ujævnheder. Her er det vigtigt at huske på, at vi er skabt til at bevæge os rundt i naturen. Kigger du op, skal hjernen nok registrere og huske de forhindringer, som du kort efter løber over.

Du vil opleve et bedre flow i dit løb, hvis du tør kigge op og stole på samarbejdet mellem din hjerne og dine ben, når du løber i naturen. Det kræver naturligvis øvelse at turde drøne gennem skovbunden med blikket løftet – øv dig stille og roligt.

Nedløb

Nedløb. Nogen elsker det, mens andre synes, det er en smule grænseoverskridende.
Under nedløbet er det igen vigtigt at kigge op, så hjernen kan nå at registrere de udfordringer, som måtte være længere fremme. Typisk vil du løbe hurtigt ned ad bakke, og derfor bliver det endnu vigtigere at kunne orientere sig længere fremme i terrænet.

Løb med god rytme og korte skridt – dine skridt styrer hastigheden, og for hvert skridt har du mulighed for at få/genvinde kontrol over hastigheden.

Læn dig frem i nedløbet. Mange har tendens til at ville læne sig bagud for at bremse farten. Gør du det, ender du med at flytte vægten fra hele foden til hælen og det øger din faldrisiko!

Brug dine arme til at opretholde balancen. Løft armene ud fra siderne og forestil dig, at du har vinger. Armene skal selvfølgelig ikke flagre til alle sider, men brug dem til at korrigere, når du løber ned over bakkens ujævnheder.

Løb op ad bakke

Det er hårdt at løbe op ad bakke – og er bakken meget stejl, kan det være en fordel at gå op og gemme energien til du rammer toppen.

Vælger du at løbe op, er det fordelagtigt at tage korte, hurtige skridt. Lander du på forfoden eller mellemfoden på vej op ad bakken, gør du det ligeledes nemmere for dig selv. Lander du med hele foden i underlaget, bliver kontakttiden med underlaget større, og du skal bruge mere energi på at tage det næste skridt.

Brug dit armsving aktivt til at holde rytmen og trække dig selv op ad bakken.

Trail konkurrencer

Har du allerede forsøgt dig med trailløb under træningen og fået blod på tanden? Så har du måske fået lyst til at deltage i et par løb.
Der findes masser af løbskalendre online, hvor du helt sikkert kan finde et trailløb nær dig. Du kan for eksempel benytte dig af motionslob.dk, som også viser andre løbsformer end trail.

Et bud på gode trailløb kunne være løb afholdt af Trailman eller Inov8 trailrunning.

 

Få gratis e-bog om løb

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få vores spændende e-bog Grønspættebogen – Løb med viden og hjerte, som indeholder alt hvad du skal vide for at komme i gang med at løbe. Indtast din e-mail nedenfor, og så modtager du et link til at downloade bogen – kvit og frit!

Find holdtræning

Tryk på kortet og få en oversigt over vores afdelinger. Under de enkelte afdelinger kan du læse mere
om holdtyper, tidspunkter m.m.

afdelinger i RunningNow - kortvisning

START: Vælg målsætning
Varighed af forløb
Træningspas pr. uge
Km pr. uge i din træning
Intervaltræning

Varighed af forløb
Træningspas pr. uge
Km pr. uge i din træning
Intervaltræning

Copy link
RunningNow
M