Vælg en side

Test af trailsko

Skrevet af Kristine Holm Laursen

Løbetræner, ultraløber og grejnørd Kristine Laursen gør dig i denne artikel klogere på valg af trailsko. Kristine kommer omkring begreber som drop, stabilitet, greb og komfort.
Med afsæt i disse anmelder Kristine 5 populære trailløbesko på en skala fra 1 til 5

Findes verdens bedste trailsko? NEJ. I min verden findes , der ikke en sko, som passer alle. Vi har forskellige fødder, løbestil og krav, og derfor er der ikke én løbesko, som passer til alle løbere.

Derfor er min holdning, at du skal prøve skoene på, og hvis den sidder godt og føles rar at have på, ja så har vi et match. Du må ikke stå tilbage med følelsen af, at skoen skal løbes til, svupper eller klemmer.

Den skal passe fra start og gerne med lidt ekstra plads foran dine tæer, fordi ellers kan det ende med, at du får et par blå negle, der med tiden falder af, og det hverken giver en god løbeoplevelse eller ser smart ud i et par sandaler.

Hvilke sko skal jeg vælge for at undgå skader?

Desværre er der ingen sko, hvor jeg kan garantere dig for et skadesfrit løberliv. Hvis den en dag kommer, så lover jeg at fortælle dig det!

Det er vigtigt at slå en ting fast, når det kommer til løbesko og skader: ”Forskningen viser, at der ikke er en sammenhæng imellem fodstilling og valg af løbesko, når det kommer til at mindske risikoen for skader.”

Derimod er der en større sammenhæng mellem belastningen af dit væv ved fx høj intensitet og mængde i forhold til vævets kapacitet og skader.

Når det er slået fast, så kan skift af løbesko belaste vævet på en ny måde, hvis du vælger en sko, som er anderledes, end det du er vant til.

Du kan gøre overgangen til den nye sko lettere, ved at vælge en sko, som minder om din nuværende sko. Her skal du være opmærksom på drop, mængden af støddæmpning, brand og stabilitet.

Så hvis du er den utålmodige type, som gerne bare vil i skoven og give den gas med det samme, så kan det være en fordel at vælge en sko, som minder om det du kender.

For at gøre valget af dine nye trailsko endnu mere vanskeligt, så kan du også overveje at købe en sko, som ikke minder om din nuværende.

Forskning tyder nemlig på, at du på den måde kan belaste dine led og sener anderledes og mindske risikoen for skader. Hermed ikke sagt at du kan træne amok, bare fordi du vælger en ny type sko.
Kilde pubmed

Hvordan adskiller trailsko sig fra almindelige løbesko?

En trailsko giver dig tryghed, frihed og sikkerhed, når du løber i skoven. I det kommende afsnit vil jeg forklare de 3 udvalgte kategorier, som jeg vil bedømme de 5 udvalgte sko på.

De vil få en score fra 1-5 ”løbere”, alt efter hvilke egenskaber skoen har.

Dette betyder, at 5 ”løbere” ikke er ensbetydende med, at skoene er bedre, men det er op til dig at bedømme, hvad lige præcis du søger i en trailsko.

Greb

Det vigtigste på en trailsko er grebet på ydersålen. En trailsko er mere profileret, hvilket øger sikkerheden, så du kan stå bedre fast i skoven. Den profilerede sål sikrer, at du ikke glider på nedløb, og at du står godt fast op af stejle bakker.

Der findes dog forskellige længder på knopperne, som udgør grebet. Derfor skal du, når du vælger din trailsko overveje, hvilket slags underlag du hovedsageligt skal løbe på i dine trailsko.

Hvis du skal bruge en sko til mudder, så vil det kræve en meget grov sål. Dog er den grove bund ikke rar at løbe i, hvis vejret er tørt og stierne hårde. Derfor er 5 ”løbere” ikke altid det bedste valg.

Løber du i skoven året rundt, så vil jeg anbefale en ”hybrid” også kaldet en all-around trailsko med en semi grov sål.

Stabilitet

Stort set alle trailsko er neutrale. Grunden til dette er, at en kile ikke ville få lov til at udføre sit arbejde, når du løber trail.

I skoven vil din løbestil være meget mere alsidig, da du ofte er oppe på forfoden idet du løber op ad og tilbage på hælen, når det går ned af bakkerne. På den måde har du ikke det samme ensformige rul over foden, hvor en antipronationsskos kile får lov til at virke. Derfor er de fleste trailsko neutrale.

Du kan dog godt få en stabil trailsko, her vil hælkappen være fast, sålen vil være mere stiv og ikke særlig fleksibel. Hvis en af de udvalgte sko har en fast hælkappe, en stiv sål og ingen fleksibilitet, så vil den score 5 ”KIS”.

En sko med mindre”løbere” vil være en mere fleksibel sko. Dette kan være en fordel for nogen, da det giver en god føling med underlaget.

Komfort

Skovbunden er blød, derfor spares der oftest på støddæmpningen i trailsko, da det ikke er nødvendigt. Selvom meget støddæmpning lyder som en god ting, så kan det tage følingen med underlaget fra dig.

Det kan være en ulempe at miste fornemmelse af underlaget, fordi det kan gøre, at det er svært at sanse underlaget på tekniske stykker.

1 ”løber” betyder at skoen er responsiv, og 5 ”løbere” betyder at skoen er blød pga. meget støddæmpning.

Drop

Droppet er forskellen på hælen og forfoden. En sko med 13 mm drop har altså en ”høj hæl”, hvorimod en sko med 0 mm drop (også kalds zero-drop) er helt flad og minder om at løbe i bare fødder.

Normalt siger man, at en sko med et mindre drop vil tvinge dig længere frem på foden i din landing, hvorimod en sko med et højt drop vil indbyde til, at du lande på hælen.

Her er der to ting, som du skal være opmærksom på:

1. Du bliver ikke forfodslander ved at købe en sko med 3 mm drop. Det stiller krav til din teknik og kræver en langsom fremgang, hvis du ikke er vant til det lave drop.

Derimod giver et lavt drop ofte en bedre fornemmelse af underlaget, hvilket kan være med til at give stabilitet og styring.

2. Vil du have en nem overgang, så kan du gå efter en sko, som minder om det, som du er vant til at løbe i. Herved vil tilpasningen til den nye sko være hurtig, da led og sener ikke skal vænne sig til det nye drop.

Vandtæt?

Min personlige holdning er, at det er en dårlig ide, og det er der flere grunde til. Hvis du alligevel er så uheldig at få vand i din vandtætte sko, så kan det være besværligt at træde vandet ud. Derimod bliver sko med GORETEX eller en shield overdel ofte mere stive i deres overdel og har en dårligere åndbarhed.

Min anbefaling til våde dage er et par merinould strømper i dine trailsko, det fungerer rigtig godt, og jeg har aldrig prøvet at fryse mine fødder, selvom jeg er løbet igennem mudder, krydset en å og løbet i minus grader. Dette er min personlige holdning, men jeg er sikker på, at der findes vandtætte modeller, som kan fungere fint.

Stort udvalg af løbeprogrammer
i shoppen - alle distancer.
Skræddersy til dine ønsker og muligheder.

5 udvalgte trailsko

Inov8 Trailtalon 235 V2

God plads til tæer
Fornemmelse af underlaget i top
Let og hurtig

Drop: 4 mm
Pris: 1.100 kr
Vægt (Herre str. 42): 235g

GREB
test-trailsko-anmeldelse-runningnow-2-kis


STABILITET
test-anmeldelse-trailsko-runningnow


KOMFORT
test-trailsko-anmeldelse-runningnow-2-kis

anmeldelse-Inov8-Trailtalon-235-V2-test

Salomon Speedcross 5

Sidder tæt til foden
Fokus på sikkerhed
Meget stiv sko

Drop: 10 mm
Pris: 1.100 kr
Vægt (Herre str. 42): 300g

GREB


STABILITET


KOMFORT

anmeldelse-Salomon-Speedcross-5-test

Saucony Peregrine 10

Pasform som passer mange
All-around
Rock-plate, der beskytter foden

Drop: 4 mm
Pris: 1.299 kr
Vægt (Herre str. 42): 303g

GREB


STABILITET

 


KOMFORT
 

anmeldelse-Saucony-Peregrine-10-test
groenspaettebog ebog løb

Tilmeld nyhedsbrevet og få vores populære e-bog om løb - kvit og frit!

Hoka One One Speedgoat 4

Suveræn stødabsorbering
God til lange ture
All-around

Drop: 4 mm
Pris: 1.350 kr
Vægt (Herre str. 42): 306g

GREB


STABILITET


KOMFORT

anmeldelse-Hoka-One-One-Speedgoat-4-test

Brooks Caldera 4

Minder meget om en asfalt sko
All-around
Fedt design

Drop: 4 mm
Pris: 1.300 kr
Vægt (Herre str. 42): 264g

GREB


STABILITET


KOMFORT

anmeldelse-Brooks-Caldera-4-test

Min kondition er glad for mit valg

Uanset om du vil løbe hurtigere, længere, bedre, så er dette klubben der kan hjælpe dig godt og motiveret videre. At det så krydres med sjove stunder blandt gode mennesker i dejlige omgivelser, gør bare hele pakken fuldendt. Jeg er rigtig glad for mit valg, det samme er min kondition.

Michael Karlsen

Indehaver danbolig Aarhus Nord, danbolig Aarhus Vest/Åbyhøj

Bedre fællesskab kan du ikke få

Jeg har løbet i RunningNow de i flere år og nydt hver en træning. Der er en vidunderlig blanding af social løb, med sjove og gode snakke, opbakning, udfordring og altid god stemning. Vi glæder os på hinandens vegne, når det går godt og forsøger at støtte, når der er kriser. Bedre fællesskab kan du ikke få, hvis du ønsker at komme til at løbe stabilt.

Mette Skou

Centerchef Jobcenter Aarhus

3 bobler

Her er tre sko, som også fortjener noget opmærksomhed fra den nysgerrige trailløber.
De skiller sig ud fra de tidligere nævnte trailsko på hver deres måde.

Scott Supertrac

Scott har lavet en rigtig fed trailsko med et 360 graders greb, som jeg ikke har set før.

Dette er med til at sikre dig et endnu bedre greb.

anmeldelse-Scott-Supertrac-test

Nike Pegasus Trail 2

Den er bare flot! Du kan få Nike Pegasus Trail 2 i flere forskellige fede farve. Endnu engang vinder Nike på deres design!

Den har Nike’s kendte ”React” skum i hele mellemsålen, som giver god komfort og stabilitet.

anmeldelse-Scott-Supertrac-test

ALTRA Lone Peak 4.5

Altra har altid fokus på at lave en fodformet sko med et lavt drop. Mange griner af skoen ”ande-fods-form” indtil de selv har prøvet at løbe i den.

Der er god plads til dine tæer, skoen har 0 mm drop og god komfort til længere ture.

anmeldelse-ALTRA-Lone-Peak-4.5-test
De bedste løbeprogrammer

I RunningNow kan du få dig et personligt løbeprogram

Kristine Holm Laursen er en meget afholdt løbetræner i RunningNow og vores allesammens grejnørd. Hun læser til fysioterapeut, udvikler personlige løbeprogrammer og er selv ultraløber – fx har hun løbet 100 km 2 gange, det synes vi er ret sejt! Kristine deler her ud af sin store viden om løb, løbetræning og løbeudstyr.

Find holdtræning

Tryk på kortet og få en oversigt over vores afdelinger. Under de enkelte afdelinger kan du læse mere
om holdtyper, tidspunkter m.m.

afdelinger i RunningNow - kortvisning

START: Vælg målsætning
Varighed af forløb
Træningspas pr. uge
Km pr. uge i din træning
Intervaltræning

Varighed af forløb
Træningspas pr. uge
Km pr. uge i din træning
Intervaltræning

Copy link
RunningNow
M